A verseny története

A „Van művészi vénád?” nyílt művészeti pályázatot első alkalommal a 2016/2017-es tanévben hirdetjük meg Magyarországon.

A „Van művészi vénád?” pályázat 2009-ben indult Csehországban. Azóta bekapcsolódtak a projektbe más országok jelentős művészeti intézményei is. Folyamatos támogatói Csehországban* a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria a Brünben. Szlovákiában a pályázat fő támogatója a Szlovák Nemzeti Galéria. Magyarországon a Byart Galéria lett az első partnerünk, és  folyamatosan egyre több művésszel és galériával alakítunk ki partneri együttműködést.

A művészeti verseny évről évre egyre nagyobb érdeklődést vált ki a diákok, iskolák és a galériák részéről egyaránt. Az elmúlt évben több száz diák vett részt a programban és mutatta be a projektidőszakban létrehozott alkotásait.

Évente megszólítjuk a résztvevő országok középiskoláinak nagy részét. (Ez ma már Csehországban több mint 1300 iskolát és 510 ezernél több diákot jelent.) A jelentkező iskolák és diákok számára a partnergalériák a projektvezető szervezettel közösen az év során olyan programokat és műhelyeket szerveznek, melyek közelebb hozzák a résztvevőkhöz az év témáját. A téma minden évben más, és olyan izgalmas kérdésekre keressük együtt a választ, ami összekapcsolja a művészettörténet hagyományait a kor modern megfogalmazásaival. A diákok a tanév során közösen, csoportokban dolgoznak az adott téma kidolgozásán és megvalósításán, majd a kész alkotásokat a bemutatónak helyt adó galériába eljuttatják. A projekt zárása minden évben a Finálénak helyt adó galériában zajlik, ahol a legjobb alkotásokat alkotóik egy „prezentáció” keretében bemutatják, és a galéria helyt a legjobb műveket bemutató kiállításnak 1-3 napra. A szakértő zsűri végighallgatja a projektbemutatókat, és kiválasztja közülük az év legizgalmasabb alkotását. A győztesek megkapják a Művészeti Véna vándordíjat. A győztesek lehetőséget kapnak arra, hogy meglátogassák a támogató galériákat mindhárom országban.

*Csehországban a pályázat összekapcsolódik a legrangosabb kortárs ifjúsági művészeti díjjal, a Chalupecky díjjal.