first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'
HU EN SK CZ PL DE

1-9. év—2009/2017
A győztesek

2016/2017  Határok
A zsűri által kiválasztott projektért járó elismerést a prágai Jan Kepler Gimnázium két tanulója, Dorothea and Johana Hofmeister vehette át “KPZ v Oké-Ale“ elnevezésű projektjéért. Munkájuk egy külföldiek által meglátogatott képzeletbeli terület határait mutatta be, melyhez térképek és mini túlélő felszerelések is társultak. ” Minden alkotó szokatlan és sajátos interpretációjában dolgozta fel mind a kortárs mind a képzeletbeli világok határainak témáját.” – mondta a verseny egyik szervezője Ondřej Horák. A vándordíjat Richard Loskot adta át a nyerteseknek azzal a lehetőséggel együtt, hogy művüket kiállíthatják a Galerie Rudolfinumban.
2015/2016  Portré vs. Önarckép

 Több mint 100 diák részvételével indult útjának a 2015/2016-os év versenye, melyen a Adam Směták és Viktorie Kačínová a brno-i művészeti és design iskola diákjainak “Backpack” című projektjének szavazta oda a zsűri az első díjat. A projekt a táj karakterének és a két versenyző változását mutatta be egy néhány napos utazás során. A mű részét képezte valamennyi információ, feljegyzés, talált tárgy, melyet a két fiatal az utazás során hátizsákjukba raktak. A győztesek a Pavla Sceranková képzőművész által tervezett vándordíjat és a  Wacom and Amos Software által felajánlott digitális rajztáblát vehették át. A díjat egyik tagja Kateřina Šedá képzőművész adta át: “Lenyűgöző volt a lelkesedés, amellyel a diákok prezentálták a munkáikat. Nehéz volt kiválasztani a legérdekesebb projektet, talán több projekt is megérdemelte volna ezt az elismerést.” – mondta a nemzetközileg elismert művész.
A díjazott projektek között volt az Open Gate Gimnázium (Říčany– Babice ) és a prágai Jan Patočka Gimnázium diákjainak munkája. Kiemelkedő munkájáért díjazták Šimon Brejcha, a Na Pražačce Gimnázium tanárának munkáját.

 

2014/2015  Politikai művészet
 Ebben az évben a zsűri Jakub Svoboda és Michaela Mazalová, a brno-i művészeti és design iskola hallgatóinak multimédia projektjét választották nyertesnek. A csapat videómunkája kiegészült egy szöveggel és egy nagyformátumú printtel is. Az alkotás a humosor és egyben kritikai hangvételével nyerte el a zsűri tetszését. A Post Bellum különdíjat Cristian Jankovič és Zuzana Jírová kapta a II. világháború témáját feldolgozó munkájával, a harmadik helyezést a Na Pražačce Középiskola diákjai vitték el a temetési bálványokat bemutató projektjükkel megosztott helyezésként a brno-i P. Křížkovského középiskola diákjainak Beszéljünk nyíltan projektjével megosztva.
A zsűri ebben az évben első ízben értékelte a tanárok munkáját is, a 2014/2015-ös év díját Mgr. Monika Peková kapta a Kutná Hora-i J. Ortena Középiskolából.
2013/2014  A szó mint művészet
A zsűri ebben az évben Hana Komárková and Michal Werner, a prágai Eliška Krásnohorská Gimnázium két tanulójának “Please Sign” című projektjének ítélték oda a vándordíjat. A projekt az aláírásokat mint egyedi, bárki által létrehozható, de meg nem ismételhető műalkotásokat dolgozta fel.  A több száz összegyűjtött aláírás látványos installációként jelent meg a galéria terében. ” Nem tekintjük véglegesnek és befejezettnek a munkánkat, hiszen végtelenül továbbfejleszthető.” – mondta munkájukról Michal Werner.
2012/2013   Kolombusz felfedezte Amerika partjait
A “Kereszteződések vagy hol a házam?” címre hallgató projekttel a 2012/2013évet a Jihlava-Helenín diákjai teljesítették teljesítették a legjobban , és fantáziadús megoldással gazdagították. A diákok munkájukat a menekültek együtt hozták létre. Az  együttműködés eredménye egy “társasjáték” és egy módosított térkép lett, amelyen az egyes pályázók bemutathatták honnan származnak. A pályamunka egy koncepció tartalmaz egy videófelvételt az együttműködés történetéről.   rátorok alkották. A zsűri nagyra értékelte a téma tematikus megközelítését, a produkció művészi kivitelezését és a téma megfelelő kombinációját.

2011/2012  Alakítsd meg saját művészeti csoportodat!

Ebben az évben a zsűri és a galéria munkatársai megszavazták a lehetőséget valamennyi pályázó számára, hogy saját szavaikkal, egy prezentációban mutathassák be alkotásukat. Az első helyezést a prágai Jan Patočka középiskola négy diákja vitte el, akik egy saját honlapot hoztak létre (Nonsenses), amelyen bemutathatták művészeti projektjeiket, szövegeiket és a dolgokat, amik inspirálják őket. A honlap arra is alkalmat adott, hogy hasonló érdeklődési körű emberekkel kommunikálhassanak.

 

2010/2011  Alkosd meg saját művészeti galériád!
2010 novemberében a jihlavai művészeti sikola diákjai olyan eseményt szerveztek, ami felelevenítette közösségi tereiket. Munkáikat kiállítási módja volt formabontó: alkotásaikat egy fa lapra erősítve helyezték ki Jihlava központi helyeire. Bár hasonló eseményeket találhatunk Prágában és Brnoban is (pl: Walking Gallery Denisa Belzová és a FaVU diákjaival), a jahlava-i esemény különlegességét az adta, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy középiskola ki mert lépni a nyilvánosság elé alkotásaival.
2009/2010Mit tudsz a képzőművészetről?
A diákok az alkotás tereként a városaik főterét használták fel. Minden városból egy diákcsoport vehetett részt a tavaszi döntőben 2010 júniusában a GASK Galériában.Több mint 30 iskola részvételével indult el a verseny, melyből 10 került be a döntőbe, ahol a Mnichovo Hradiště középiskolája vihette el ez első helyezést. A “0. év” célkitűzése az volt, hogy reprezentálja a növekvő érdeklődést a vizuális művészetek iránt mind elméleti, mind gyakorlati területeken. A verseny azonban nem csak a tanulók, hanem a tanárok valamint  a különböző galériák és művészeti intézmények érdeklődésére is számot tarthatott.